Krönika: Sport eller pengar?

Krönika: Sport eller pengar?

Publicerat 2017-06-24 av Martin Trobäck.

Tidigare idag fick vi reda på att H65 Höör får försöka kvala sig in i Champions league. Jag hymlar inte med att jag är rätt partisk i detta, då H65 är "mitt" lag. Jag har varit på plats på 90% av alla hemmamatcher de senaste fem åren, med kameran i högsta hugg. Och även några bortamatcher.

Jag ställde frågan i mitt förra inlägg hur det kom sig att H65 får kvala istället för att gå in i gruppspelet. Sävehof har ju de senaste åren fått gå direkt in i gruppspelet. Hade jag bara läst artikeln angående herrarnas kval- och gruppspel lite nogrannare så hade jag haft svaret.

EHF bedömer lagen efter åtta kriterier. Bland annat:

  • Tidigare framgångar i europacupsammanhang
  • Arena
  • Publik
  • TV
  • Marknadsföringsmöjligheter
  • Medieintresse

Är det bara jag som finner det (o)lustigt att bara ett av kriterierna är sportsliga? Övriga kriterier speglar bara hur mycket pengar EHF kan tjäna på deltagandet. Det verkar vara så att de rankingpoängen som tjänas in varje år används bara för att fördela antalet och typen av europacupplatser varje land får. I min mening borde de också räknas in i vem som går till gruppspelet i Champions league. Det hade i så fall inneburit att H65 skulle kommit med i gruppspelet då Sverige ligger på tionde plats i rankingen och det är fjorton lag som är direktkvalificerade till gruppspelet.

Det sticker lite i ögonen när lag från Polen och Slovenien får platser i gruppspelet, trots lägre ranking än Sverige. Och extra mycket när Brest Bretagne (med bl.a. Louise Sand och Filippa Idéhn) från Frankrike ansöker om wild card, eftersom de egentligen skulle spelat EHF-cupen, och får en plats i gruppspelet.

Är det det sportsliga som räknas, eller pengar?

Rent krasst kan man väl säga att H65 kan bara fylla i en ruta av kriterierna ovan, sportsliga framgångar. Ett guld och ett silver i Challenge Cup och en kvartsfinal i EHF-cupen. Fem mil längre norrut tickar IFK Kristianstad i alla rutor, utom just sportsliga framgångar. Hur många poäng har de egentligen lyckats ta på sina europacupäventyr?

H65 får kvala.
IFK går rakt in i den tuffaste A/B-gruppen, tillsammans med topplag som t.ex. Rhein-Neckar Löwen, Veszprem, HC Vardar, Paris Saint Germain och THW Kiel. Kiel är för övrigt ännu ett lag som går in i gruppspelet, trots wild card.

Här är lagen IFK kan få möta i Champions League (Kristianstadbladet)
För tredje säsongen i rad får IFK Kristianstad spela i toppgrupperna i Champions League. Det blev offentligt på midsommardagen.
– Det var rätt så väntat, säger IFK:s klubbchef Nikolas Larsson.

Det är utan tvekan pengarna som räknas. Tyvärr.
Håller svenska handbollsförbundet med om att det är pengar som ska räknas? Varför ser vi inte annars att de höjer rösten?

Kvalmatcherna kommer spelas den 8-10 september. Tre matcher på tre dagar. Gruppvinnaren får gå vidare till Champions league, resten till EHF-cupen. Var är ännu okänt.