Även herrlag nobbar europacupplatser

Även herrlag nobbar europacupplatser

Publicerat 2017-06-02 av Martin Trobäck.

Även på herrsidan så nobbar lag sina europacupplatser. Sverige har blivit tilldelade en Champions league-plats, två EHF-cup-platser och en Challenge Cup-plats. Kristianstad och Lugi tar en Champions league- respektive EHF-cup-plats, men Redbergslid som skulle fått den kvarvarande EHF-cup-platsen nobbar. Det gör att HK Malmö får chansen att prova sina vingar i europacupspel för första gången.

Malmö får friplats till Europacup-spel (Kvällsposten)
Malmöhandbollen får en friplats ut i Europa. Allt blev klart efter IFK Kristianstads guld i lördags.
– Redbergslid har tackat nej. Det innebär att den andra platsen i EHF-cupen går till HK Malmö, bekräftar Nicklas Brunlöf, tävlingskonsulent på Svenska handbollförbundet.

Det som däremot är "lite" synd är att alla nio lag som kommer efter HK Malmö i tabellen nobbar den kvarvarande Challenge Cup-platsen. Återigen förmodligen på grund av kostnader. Följderna av detta blir att svensk herrhandboll bara är representerat av tre lag och kanske i så fall riskerar att tappa rankingpoäng inför kommande säsonger.

De är synd att herrlagen inte kan hitta ett sätt att lösa kostnaderna, då jag tror att erfarenheten av europacupspel väger väldigt tungt i ett lags och spelares utveckling. Se bara till exempel på IK Sävehof som gick hela vägen och vann denna turneringen säsongen 2013 / 14. För övrigt samma säsong som H65 Höör också vann Challenge Cup.

Sävehofs herrar tog hem Challenge Cup (Kvällsposten)
SM-guld för damerna i lördags. Och på söndagskvällen tog herrarna hem Sävehofs första internationella titel genom att vinna Challenge Cup-finalen. Hemma i Partille körde de över Sabac från Serbien och vann med 37–26.